Az Endrich GmbH bemutatása

Az Endrich GmbH Európa egyik vezető elektronikai alkatrészdisztribútora, mely forgalmának közel 10%-a Magyarországon realizálódik.  Az Endrich abban különbözik versenytársaitól, hogy erőteljesen előtérbe helyezi a műszaki támogatást és az egyedi szolgáltatásokat, melyekkel vezető design-in házként immáron közel húsz éve van jelen a magyar piacon. Az elmúlt évek kihívásaira a cég megfelelően reagált és folyamatos növekedésben van, legújabb tevékenysége a termékfejlesztés pedig szorosan Magyarországhoz kötődik, hiszen itt működik tavaly óta a cég innovációs központja Budapesten. Elsősorban az IoT területén született megoldásaink a tavalyi év során számos rangos díjat nyertek el, többek között a German Innovation Award ’22, a Hungexpo Ipar Napjai Nagydíj és a Plovdivi Nemzetközi Vásár aranyérme is a cég korábbi trófeái közé került. Több országban öt nyelven jelennek meg publikációk, melyek jelentős része szintén a budapesti R&D osztály kollégáinak tollából származik, de számos magyar és nemzetközi konferencia előadói között is ott szerepelnek az Endrich magyar mérnökei. A cég forgalmának több, mint negyven százaléka az autóiparhoz kötődik, de jelentős az ipari elektronika, az orvoselektronika és a világítástechnikai terület részesedése is.

Termékek az ElectroSub kiállításon

Az Endrich GmbH alkatrészdisztribútor, azonban fontosnak tartjuk, hogy a nemzetközi és hazai kiállításokon elsősorban olyan késztermékeket és koncepciókat mutassunk be működés közben, amik az általunk forgalmazott alkatrészek felhasználásával készültek, mégis a betervezésben való kompetenciánk igazolására szolgálnak ezzel is elnyerve jövőbeli partnereink bizalmát. Fontos – talán ma már alap – a megbízható, minőségi komponensháttér, azonban ez önmagában nem versenyképes, ha tudás és alkalmazási háttér nem áll rendelkezésre.

Ezért a többi nemzetközi kiállításhoz hasonlóan az ElectroSub kiállításon is olyan saját és vevői késztermékeket és koncepciókat fogunk bemutatni, melyek a budapesti R&D közreműködésével jöttek létre. A mára talán már jól ismert E-IoT koncepcióra épülő legújabb termékeink, az ezekhez kapcsolódó új szolgáltatások és újdonságként partnereink egyes kooperációban készült termékeit hozzuk el a kiállításra.

Kiemelten kezeljük:

Az Endrich 2022-ben három kiemelt területen kezdett fejlesztésbe, ezekhez egy-egy szlogen is párosul és ezeken a területeken hozott létre PoC (proof of concept) termékeket. Ezeket a területeket szeretnénk a 2023-2024 években tovább fejleszteni és a koncepcióból késztermékeket fejleszteni.

Az első ilyen terület a hagyományos készülékek „okosítása” IoT bevonásával. A „We make your device Smart” szlogennel a külföldi kiállításokat látogató szakemberek már találkozhattak a nürnbergi EmbeddedWorld vagy a müncheni Electronica kiállításokon a korábbi években, valamint ez volt a tavalyi magyarországi és kelet Európai kiállításaink központi eleme is. A Hungexpo Ipar Napjai Nagydíját nyerte el az a telemetriai egység, ami UVC légtisztító berendezések távfelügyeletével a megelőző karbantartást segíti a hálózatba kapcsolt egységek adatainak felhőbe jutattásával.

Az idei EmbeddedWorld 2023 kiállításon egy másik hasonló koncepciót mutattunk be (ipari és otthoni) hűtőszekrények távfelügyeletére, mely kereskedelmi/marketing, szerviz és állapotfigyelési támogatást nyújt az üzembentatóknak.

A másik fejlesztési terület a környezetvédelmi célú IoT fejlesztések világa, itt az euroLighting testvércégünkkel közösen fejlesztett városi levegőminőség ellenőrző állomást helyezzük központba. A „We take care about the Environment” szlogen címkézi fel az ezen a területen végzett kutatás-fejlesztési tevékenységünket.

A harmadik kiemelt terület az olyan egylapos számítógépekhez hű és köréjük szerveződő társadalmat célozza, mint az Arduino Leonardo vagy a Raspberry Pi SBC-k világa. Nemcsak azokat a szakembereket szeretnénk támogatni, akik az általunk épített IoT számítógépeket használják, hanem  képessé szeretnénk tenni az előbb említett népszerű SBC-ket IoT feladatok ellátására, ezért fejlesztettünk néhány olyan perifériát, mely IoT pajzsként felvértezi ezeket IoT feladatok elvégzésére, azaz szenzorokkal környezeti paramétereket érzékelni és az adatokat mobilhálózati technológia segítségével felhőbe juttatni. Szlogenünk ezen a terüketen a „We make Your SBC IoT ready”..

Újdonság, innováció:

A 2023 év legfontosabb innovációja az E-IoT családba tartozó mérnöki kiértékelő csomagként korábban forgalomba került IoT számítógépek egységesítése, miniatürizálása és sub-Ghz vezetékmentes szenzor MESH hálózatokkal való integrációra felkészítése.

A kiállításon ezeket az egységes formatényezőben létrehozott eszközöket mutatjuk be azokkal a gateway eszközökkel egyetemben, melyek a speciális keskenysávú mobilhálózati megoldások (NB-IoT, LTE-M) útján egy pontról, havidíj nélkül juttatják a felhőbe a helyi (vállalati, intézményi vagy városi) szenzorhálózat által gyűjtött adatokat .

Partnerterületek:

Természetesen minden meglevő partnerünket szívesen látjuk a konferencián s a standunkon is, elsősorban azonban olyan partnerek felbukkanására számítunk , akik felhasználóként szembesülnek az Ipar 4.0-nak való megfelelés nehézségeivel és olyan kooperációs partnert keresnek, aki hatékonyan egészíti ki az ő széleskörű alapkompetenciáikat az IoT területén felmutatott megoldásokkal. Keressük azokat a cégeket, akik hagyományos gépeiket szeretnék „okosítani”, akiknek a  már rendelkezésre álló adataikat gazdaságosan kellene felhőbe juttani, vagy akik szeretnének velünk környezetvédelmi vonalon együttműködni.

Várakozások 2023-ra

A 2022-es év a koncepcióink sikerre viteléről, a marketingről az ismeretek terjesztéséről és a nagydíjpályázatokon való megmérettetéséről szóltak. Gőzerővel dolgoztunk a prototípusokon és kerestük a partneri együttműködést majdani érdeklődőkkel.

Fejlesztettük a háttérinfrastruktúrát , kidolgoztuk szolgáltatásaink rendszerét, hogy induláskor könnyebben tudjunk „termékesíteni”. 2023 és 2024 a konkrét vevői megoldások kidolgozásáról, és egyedi termékek fejlesztéséről fog szólni.

Jónéhány partnerrel dolgozunk közösen a legmegfelelőbb termékek kidolgozásán, hiszen a befektetett energia, a pár éves kutatómunka egyszer majd anyagilag is ki kell, hogy fizetődjön. Reményeink szerint 2025/2026-ra az Endrich forgalmának jelentős hányadát fogja adni a rendszerintegrálás és  a saját fejlesztésű termékek értékesítése, addig azonban a fő anyagi bázis a jelenleg is szárnyaló alkatrészértékesítés, melyet kiválóan támogat a tudás alapú fejlődési irányvonal, melyet a tulajdonosi körrel messzemenő egyetértésben tudatosan építünk.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat,  mert mindkét területen kulcsszerepe van a magyar irodának, hiszen a cég export tevékenységéért és a kutatás fejlesztés irányításáért is a budapesti irodát vezető szakember felel, tehát szerepünk van mind a jelenlegi bevétel, mind a jövőbeli fő bevételi források alakításában  is.